
‭There is confusion in the community association industry regarding the difference between a “disclosure fee” and a‬
‭“transfer fee”. Mulcahy Law Firm, P.C. is frequently asked whether an association can charge a disclosure fee‬
‭and/or a transfer fee, and, if so, how much. This cheat sheet will explain the differences between disclosure fees and‬
‭transfer fees and will assist associations with making good decisions on how to implement these fees in compliance‬
‭with Arizona law.‬

‭It is the opinion of our firm that there is a legal difference under Arizona law between a “disclosure fee” and a‬
‭“transfer fee” at the time of the transfer of a lot/unit to a new owner.‬

‭An association may charge a “‬‭disclosure fee‬‭” to compensate the association for the costs incurred in the‬
‭preparation of a disclosure statement furnished by the association pursuant to A.R.S. Section 33-1806 (planned‬
‭community)/33-1260 (condo).‬

‭Requirements for a Disclosure Statement‬
‭A brief summary of the requirements for a disclosure statement pursuant to these sections follows:‬
‭For planned communities or condos with fewer than fifty units, a member shall mail or deliver to a purchaser or a‬
‭purchaser’s authorized agent within ten days after receipt of a written notice of a pending sale of the unit and for‬
‭planned communities and condominiums with fifty or more units, the association shall mail or deliver to a‬
‭purchaser or a purchaser’s authorized agent within ten days after receipt of a written notice of a pending sale that‬
‭contains the name and address of the purchaser all of the following in either paper or electronic format:‬

‭1.‬ ‭A copy of the declaration, bylaws and the rules of the association and a copy of the current operating budget‬
‭of the association, most recent annual financial report of the association and the most recent reserve study of‬
‭the association, if any.‬

‭2.‬ ‭A dated statement containing‬‭:‬
‭●‬ ‭The telephone number and address of a principal contact for the association, which may be an‬

‭association manager, an association management company, an officer of the association or any other‬
‭person designated by the board of directors.‬

‭●‬ ‭The amount of the common regular assessment and the unpaid common regular assessment, special‬
‭assessment or other assessment, fee or charge currently due and payable from the selling member.‬

‭●‬ ‭Whether a portion of the unit is covered by insurance maintained by the association.‬
‭●‬ ‭The total amount of money held by the association as reserves.‬
‭●‬ ‭If the statement is being furnished by the association, whether the records of the association reflect‬

‭any alterations or improvements to the lot/unit that violate the declaration. Note: The association is‬
‭not obligated to provide information regarding alterations or improvements that occurred more than‬
‭six years before the proposed sale. Further, nothing in this section relieves the seller of a lot/unit‬



‭from the obligation to disclose alterations or improvements to the unit/lot that violate the‬
‭declaration, nor precludes the association from taking action against the purchaser of a lot/unit for‬
‭violations that are apparent at the time of purchase and that are not reflected in the association’s‬
‭records.‬

‭●‬ ‭If the statement is being furnished by the unit/lot owner, a statement as to whether the unit/lot owner‬
‭has any knowledge of any alterations or improvements to the Unit that violate the declaration.‬

‭●‬ ‭Case names and case numbers for pending litigation with respect to the lot/unit filed by the‬
‭association against the member or filed by the member against the association.‬

‭●‬ ‭A statement summarizing any pending lawsuits, except those relating to the collection of‬
‭assessments owed by unit/lot owners other than the selling unit/lot owner, in which the association is‬
‭a named party, including the amount of any money claimed.‬

‭●‬ ‭A statement that the purchaser must sign and return to the association within fourteen calendar days‬
‭stating: “I hereby acknowledge that the declaration, bylaws and rules of the association constitute a‬
‭contract between the association and me (the purchaser). By signing this statement, I acknowledge‬
‭that I have read and understand the association’s contract with me (the purchaser). I also understand‬
‭that as a matter of Arizona law, if I fail to pay my association assessments, the association may‬
‭foreclose on my property.”‬

‭Associations Have Ten Days to Provide Statement to Owner Upon Request:‬
‭A.R.S. Sections 33-1256 and 33-1807 reduces the number of days the association has to provide a statement of‬
‭assessments upon written request from an owner, lien holder or escrow agent from fifteen (15) to ten (10) days.‬
‭Failure to provide the statement within ten (10) days would result in the association’s lien for unpaid assessments‬
‭being extinguished.‬

‭Delivery of Resale Disclosure Fee:‬
‭A.R.S. Sections 33-1260 and 33-1806 permit the association to deliver the resale disclosure statement, in either‬
‭paper or electronic format, to either the purchaser or the purchaser’s authorized agent.‬

‭Cap on Resale Disclosure Fee, Rush Fee and Document Update Fee:‬
‭A.R.S. Sections 33-1260 and 33-1806 place a cap on the resale disclosure fee at an aggregate of $400. In addition,‬
‭the association may charge a rush fee of no more than $100 if the rush services are required within 72 hours of the‬
‭request. Finally, the association may charge a document update fee of no more than $50 if at least 30 days have‬
‭passed since the date of the original disclosure statement or documents were delivered.‬

‭It is important to note‬‭that associations cannot charge $400 for the resale disclosure fee if the fee on January 1,‬
‭2010 was less than $400 except the fee can increase up to 20% per year to the cap of $400.‬

‭These fees shall be collected no earlier than at the close of escrow and may only be charged once to a unit/lot owner‬
‭for that transaction between the parties. An association that charges or collects fees in violation of Sections 33-1260‬
‭and 33-1806 would be subject to a civil penalty of no more than $1,200.‬
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‭It is important to note‬‭that a disclosure fee cannot be charged in the following instances: (1) a sale in which a public‬
‭report is issued pursuant to sections 32-2183 and 32-2197.02 or a sale pursuant to section 32-2181.02 and (2)‬
‭timeshares or associations subject to chapter 20 of this title.‬

‭Finally, effective August 2, 2012, an escrow agent was excluded from the definition of ‘unit owner’ under A.R.S.‬
‭33-1260 and A.R.S. 33-1806.‬

‭A‬‭“transfer fee,”‬‭on the other hand, is paid to the association for a‬‭specified purpose‬‭, such as funding the‬
‭association’s reserves or contributing to the association’s working capital fund. Transfer fees are sometimes also‬
‭referred to as capital contribution fees, working capital fees, and/or reserve contribution fees. Pursuant to A.R.S.‬
‭Section 33-442, an association can charge a transfer fee, capital contribution fee or reserve assessment fee that‬
‭becomes due at a close of escrow when the following requirements are met:‬

‭●‬ ‭The governing documents (CC&Rs) grant authority for the fee and provides for a specific purpose for the‬
‭fee;‬

‭●‬ ‭The fee being charged touches and concerns the land; and‬

‭●‬ ‭The fee does not go to a third party (such as a management company) or a developer unless the third party‬
‭or developer is authorized in the governing documents (CC&Rs) to manage the real property within the‬
‭association or was part of an approved development plan.‬

‭Further, an association can charge any fee or charge that is imposed by the document (CC&Rs) and that is payable‬
‭to a non-profit corporation for the sole purpose of supporting recreational activities within the association.‬

‭However, A.R.S. Section 33-442(E) specifically prohibits associations from charging a transfer fee for any‬
‭conveyance of property between parties, and under circumstances, that are set forth in A.R.S. 11-1134(B)(3) or (7).‬
‭Examples of conveyances for which transfer fees would be prohibited under this statute are:‬

‭1)‬ ‭a transfer of residential property between certain family members for which only nominal consideration is‬
‭paid (e.g., $1), or‬

‭2)‬ ‭a transfer between certain related entities/individuals for which no, or nominal, consideration is paid.‬

‭The statute does allow associations to charge service fees “authorized in any document to manage real property‬
‭within the association,” e.g., for the administration of association records authorized in a managing agent contract‬
‭with the association.‬
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‭Finally, pursuant to the Arizona Nonprofit Corporation Act [A.R.S. Section 10-3302(16)], an association can‬
‭charge a transfer fee. A transfer fee under this section, in our firm’s opinion, may only be used to compensate an‬
‭association for the cost to transfer the membership paperwork from one owner to another owner.‬

‭This statute may conflict with A.R.S. Section 33-442 and this conflict has not yet been tested in court. If a‬
‭non-profit association wishes to charge a transfer fee pursuant to this section, our firm suggests that the transfer fee‬
‭be set at a minimal amount.‬
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